dijous, 7 de novembre de 2013

Un nou pas cap a l'extinció...

... de la nostra llengua.

Sí, estimats lectors. La nostra llengua ha encetat un nou camí cap a l'extinció, i no és broma. Canal 9 tanca, se'n va, mor (o el maten). Hem sigut molts els que l'hem criticat, els que ens n'hem queixat o, simplement, els que no l'hem sintonitzat. Però, el que Canal 9 necessitava, no era un tancament: era una renovació.

Els que entenen de llengua (i sobretot, els que entenen massa), sabem que Canal 9 (i dic Canal 9, perquè això de Nou era massa "nou", i almenys jo, encara no el situe) no casava amb el model de llengua adequat per als temps que corren. Ni casava amb la major part de la ideologia d'aquesta terra (encara que continuen guanyant els mateixos). Però, el cas, és que sempre ens hem queixat de com parlaven eixos de Canal 9. Perquè, per ells, han acceptat paraules com "vacacions" o "barco" (paraules que, des del meu punt de vista, són inacceptables, quan tenim les ja normalitzades "vacances" i "vaixell"). Ara, què direm als que ens diuen que van aprendre que "vacacions" i "barco" està mal dit? 

O, per què no, també podríem parlar-ne del model de llengua generalitzat, el del valencià central (per favor, eviteu això de "l'apitxat"). Obliden que el País Valencià som també Castelló i Alacant, fins i tot, per a les notícies (com el gran dilema del futbol, aquell que diu que solament s'hi parla del València, i obliden els altres equips, ara que hi ha un més a primera divisió). 

Però bé, malgrat tots aquests fets, malgrat el pèssim model de llengua, malgrat la dolenta política del canal (i en general, de tota RTVV), ha sigut, durant molts anys, l'única opció dels valencians de sentir la nostra llengua als mitjans de comunicació. Repetisc: L'ÚNICA. Ara, ja no tenim res. La nostra llengua desapareix d'un àmbit tan important com són els mitjans de comunicació, l'àmbit que la transmet al màxim possible de parlants i/o oients. I això ja no serà possible. Ni RTVV, ni TV3. 

És per això que he posat aquest títol: Un nou pas cap a l'extinció... de la nostra llengua.
Què vindrà després? Ens arrancaran les cordes vocals perquè deixem de parlar-la? A mi, personalment, no em sorprendria tant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada